Vårprogram 2023

13/2 Föreläsning med Johan Orre 

9/3 Årsmöte 

3/4 Föreläsning med Hannu Sarenström 

27/5 Växtloppis 

17/6 Bussresan Måndag 13/2

Föreläser Johan Orre ”Lyckas med nyplanteringar”


Inför den nya trädgårdssäsongen bjuder vi in till ett föredrag där Johan Orre från Orres Trädgård på Ekerö delar med sig av sin gedigna kunskap om plantering av perenner, buskar och träd. Johan är hortonom och föreläsare med mångårig erfarenhet från trädgårdsbranschen. Tillsammans med sin fru Tina har han skapat en stor trädgård fylld med spännande växter. Du kommer under kvällen att få handfasta råd om själva planteringen och hur du ger dina växter de bästa förutsättningarna att trivas och frodas. Vad man ska tänka på när man väljer växter för en växtplats och hur man, i viss mån, kan anpassa växtplatsen efter växternas krav. Passa på att öka din kunskap och att ställa frågor!


Torsdag 9/3

Årsmöte med föredrag Välkommen till Årsmötet 2023!


Årsmötesförhandlingar börjar redan kl. 18.30. Sedan tar vi en fikapaus med smörgås och en god kaka samt Idéjakt och lotteri.

Därefter bjuder Klas Kilberg på minnen från blomresor.


Motioner och förbättringsförslag lämnas skriftligt före 1/3 2023 till ord-föranden, antingen via post till Riitta Johansson, Breviksliden 5, 135 69 Tyresö eller via mejl; raittanj@hotmail.com.


Nomineringsförslag till nya ledamöter lämnas före 28/2 2023 till valberedningen Anki Rindsjö rindsjo_anki@hotmail.com.

Man får nominera sig själv!


Mötesdokumentation, dvs dagordning, verksamhetsberättelse med årsredovisning samt verksamhetsplan med budget, delas ut på mötet (kan även beställas i förväg via föreningens e-post. Tidigast den 28 februari 2023.

Tid: Torsdag 9/3 kl. 18.30 Årsmötesförhandlingar till ca 19.30 Fikapaus med lottdragning och Idéjakt

Föredraget 20.00 – 21.00

Plats: Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B Ingen avgift: Föreningen bjuder på föredrag samt fika med smörgås och kaka.

Anmälan: Senast månd. 6/3 till Riitta 08 770 74 12 sms till 070 461 19 20 eller info@tyrgarden.se

Tid: Måndag 13/2 kl. 19-21.30 Plats: Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B Avgift: 80 kr (icke medl. 100 kr) inkl. fika och hembakt

Anmälan: till Cissi via mejl cissi.nirstedt@gmail.com eller info@tyrgarden.se


Klas Kilberg bjuder på minnen från sina resor efter mötet. Klas är chefredaktör och utgivare av tidningen ”Trädgårdsliv” Klas tar med oss på en 13-årig resa till allt från mästerverket Great Dixter i England, moderna Jardin Plume i Normandie, renässanspärlor i Florens ända bort till Rio de Janeiros regnskogsträdgårdar genom ord och bilder.

Måndag. 3/4

Föreläser Hannu Sarenström ”Det nya trädgårdslandet”


”I mitt mer än 30-åriga trädgårdsliv har jag gått igenom många blommande faser och de har varit äventyrliga från början tills nu. Jag önskar att mina trädgårdar skall blomma från tidig vår till höstens sista dag, och däremellan fylls sommaren av ljuvliga växtkombinationer. För mig handlar trädgården om dess form och stämning, som på sitt vis förenar sig med det hus som står i trädgården.

Allt hänger ihop och i den blommande strävan finns det dårskap som vi alla är besläktade med, men det är också i dårskapet som skönheten bor. Ett plötsligt infall fick mig att flytta till Langeland i södra Danmark där ett nytt trädgårdsäventyr har tagit fart, det är ett svindlande äventyr bland perenner och rosor. Men framförallt har jag blivit en ivrig grönsaksodlare och letar ständigt nya frön, en grönkål är inte bara en grönkål. Välkomna till en fullmatad trädgårdsinspiration med jord, blommor och förökning som räcker hela säsongen i stort som smått.”

Tid: Måndag 3/4 kl. 19-21

Plats: Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B

Avgift: 90 kr (icke medl. 120 kr) inkl. fika och hembakt

Anmälan: till Eva via mejl e.tollefors@hotmail.com eller info@tyrgarden.se

Lördag. 27/5 Växtloppis i Tyresö Centrum 11-13.


Välkomna till vår populära växtloppis! Vi ses på Bollmora torg vid biografen Forellen. Hoppas ni har gott om plantor att skänka, tänk på att kruka dom plantor du tänkt skänka i tid. Medlemmar får som vanligt vissa plantor helt gratis, andra får betala tex. 20 kronor styck, större växter till lite högre pris även för medlemmar.

Tid/Plats: Lördag 27/5 kl. 11-13. Bollmora Torg, framför biografen Forellen

Inlämning: Växter kan lämnas in från kl. 10.00. Etikett med namn och blomfärg ska finnas på varje planta.

Mer info ring: Riitta 08 770 74 12


Kom ihåg medlemskortet!

Lördag. 17/6 Trädgårdsresa mot Sörmland


Vi startar från Alléplan 8.00 så tänk på att vara på plats i tid. Vi börjar med Tallbacken i Björnlunda, en lantlig etageträdgård med stor damm, växthus och en mångfald av favoritväxter (nr1).

Nästa trädgård vi besöker finns i Orrhammar mitt i det vackra Sörmländska landskapet. Där möts vi av blommande bergsträdgård med bl.a. rhododendron, barrväxter och andra torktåliga växter (nr5).


Lunch serveras på Lida Gård 12.15-13.15.


Efter lunch beger vi oss till Lindbro trädgård mellan Flen och Katrineholm. Där möts vi av både asiatiskt, klassiskt och modernt blandat med sten-, våt och lundparti. Stor samlarträdgård med växter till salu (nr6).


Vi avslutar med Handelsträdgård Linudden där Björn håller öppet för oss så vi kan botanisera/handla i hans intressanta sortiment inriktat på lite ovanligare växter. Torsdag 26/1


Fröbytarkvällen byttes det fröer, krukväxter och sticklingar! Alla tog med det som de vill byta, Det pratades tid för att fröså och annat medan det byttes bland fröpåsar och växter, sticklingar mm samt att det bjöds på kakor & kaffe. En lykad tillsällning. 

Vill du se mer info om trädgårdarna gå in på www.besokstradgardar.se Besöksträdgårdar i Sörmland. Nummer inom parentesen är hänvisning till trädgårdarnas nummer på som på besökssida.


Tid: Avresa lördag den 17 juni

kl. 08.00 från Alléplan, åter senast

kl. 19.00

Anmälan: Senast den 1 juni till Marita via sms 073 – 760 28 86 eller maritabeckeman@hotmail.com med namn och mobilnummer.

OBS: Meddela eventuella allergi, vegetarian eller annat.

Avgift: 575 kr (icke medlem 675 kr) inkl. lunch och förfriskningar under resan.

Avgiften ska förskottsbetalas till BG 283-6435 efter du fått klartecken om plats. Ange ”buss” och ditt namn. Du ska alltså både anmäla, invänta bekräftelse, betala efter att Marita meddelat ok innan den är giltig och bindande.Minst 45 deltagare, max 54.