Arkiv 2019

Arkiv 2019


To 24/1 Vi byter fröer

Drygt 30 personer träffades och bytte fröer den 24:e januari. Trevlig stämning. Goda bullar (tack Ulrika!) och massor av fröer som bytte ägare.

 

Olle Fernström lär oss skapa och underhålla en damm

Olle Fernström lär oss skapa och underhålla en damm

To 7/3 Årsmöte med föredrag

Årsmötet 2019!

Som vanligt började vi med årsmötesförhandlingar kl. 18:30.

Sedan tog vi en fikapaus med smörgås och en god kaka. Deltagarna fick tycka till om förslag till kommande föredrag, trädgårdsutflykt, work shops och ramarna för kommande 20-års jubileum (sk Idéjakt). Åtta pristagare fick välja sina priser på ett välfyllt lotteribord. 20 medlemmar hämtade ut sin stickling för årets Pelargontävling (se ovan). 

Årets föredrag var på temat Skapa en damm och Olle Fernström gav oss många goda råd, tips på hjälpmedel - inte minst att man kan köpa färdiga planteringar "på rulle" liksom - och massor av inspiration. 

To 14/2 Odling à la slottsträdgårdsmästaren

Antoine berättade om sin spännande bakgrund som bla fransk slottsträd-gårdsmästare med ekologisk odling för Paris lyxkrogar och kurser i trädgårdsterapi under sin tid på Rosendahls Trädgårdar.

Odlingsråden kom på löpande band under berättandet. 

Mycket uppskattat - trevligt och inspirerande - enligt deltagarnas utvärdering.

7/3 - Årets pelargontävling startade !

20 medlemmar hämtade ut sin stickling på årsmötet den 7 mars.
De tävlande sköter nu om sin planta över sommaren. 

På höstens växtloppis, (första lördagen i sept) ska plantorna visas upp och bedömas av en jury på två personer. Två vinnare koras och får pris med anknytning till trädgård. Kallelse mejlas ut i god tid innan.

För frågor, kontakta Ingrid 08-712 6404.

Ti 26/3 Inte bara tomater och chili

I samarbete med Tyresö Kommun och ABF Södertörn.

Trädgårdsföredrag med Stefan Sundström, artist, låtskrivare och träd-gårdsodlare. Hundratalet besökare var med när Stefan berättade :

- att från början var det mest tomater och en förundran över hur gott det var med egenodlade tomater.
- att han inte är van att hålla föredrag med bilder
- om  bokashi (fermentering av avfall) jämfört med kompost
- om bakterier, speciellt fotosyntetiska bakterier
- om biokol, koldioxid  
Stefan  sjöng också två nya låtar  - bl a en hyllningssång till kossan!

Det var ett mycket uppskattat föredrag! Mycket humor och glatt humör,  och en uppmaning att använda våra trädgårdar till att gå före och visa vägen hur man måste göra även i de storskaliga sammanhangen för att ta hand om vår jord. 

Foto: Jeanette Andersson

Foto: Jeanette Andersson

Ti 2/4 Mina, dina och allas våra gröna rum

Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson berättade på sitt inspirerande sätt om vårens hoppfulla tecken i trädgården, om inspirerande trädgårdsvänner och den yngre generationens stora intresse att odla ätbart. Och att vi i trädgården bör göra precis som katten - bara njuta.

Ca 80 personer var med och njöt av föredraget.

11/4 - Studiebesök på biokolanläggning

22 personer var med på Studiebesöket på Stockholm Vatten & Avfalls biokolan-läggning i Högdalen. Där förvandlas Stockholms trädgårdsavfall till biokol. Deltagarna var mycket nöjda och fick med sig en liten påse hem.

Trädgårdsvandringar, maj-sep

Trädgårdsgruppen är fulltecknad och besöken planlagda. Allteftersom brukar det dyka upp bilder från de olika träffarna på vår FaceBook-sida (som är en sluten grupp med titeln: Tyresö Trädgårdssällskap.

To 25/4 Träff med nya medlemmar

Nästan 30 av våra nya medlemmar från 2017-2018  var med på träffen och det var lite trångt och mycket trevligt. Riitta Johansson var mycket nöjd med kvällen. 

Ti 7/5 Förökning av fleråriga växter

60-talet deltagare var med på föredraget med Henrik Bodin från Riksförbundet Svensk Trädgård. Mycket informativt, mycket pedagogiskt - mycket bra och uppskattat föredrag, helt enkelt. Deltagarnas frågor ger ju oftast en extra knorr - om man hör dem. Henrik upprepade varje fråga, som också fick utförliga, kloka svar. 

Henrik Bodin

Henrik Bodin

Lö 25/5 Växtloppis i Tyresö Centrum

Det var kallt och blåsigt, men otroligt många människor besökte och handlade på vår växtloppis. Stort tack till alla som skänkt plantor. 

 

Lö 15/6 Trädgårdsresa mot Linköping

Årets trädgårdsresa gick mot Linköping med hållplatser enligt nedan. Ta med fika och smörgås - lunchen är bokad kl 13:00, och vi kanske får ta eftermiddagsfikat i någon av trädgårdarna. 

Blåsut. Villaträdgård på ca: 1200 m2 i utkanten av Linköping med mycket perenner, trädgårdsland, växthus och damm med koikarp. Överraskande mycket trädgård på liten villatomt. 

Linköpings trädgårdshandel - inte så stort men ett fint sortiment av perenner. Rea 30% på klätterväxter, buskar och fruktträd.
Lunch: Tropikhuset i samma park. 
Vi hann också strosa lite i parken

Fridhems trädgård, Klockrike. Stor, välplanerad samlarträdgård med många exotiska trädsorter, upphöjda bäddar med magnolia, rhododendron, stor damm. Några av oss var här på trädgårdsresan 2008?

Skogsgläntan, Fornåsa. Romantisk cottage garden med trädgårdsdammar, bäckar, orangeri etc. Försäljning av kluriga prylar, buskstöd, stolar etc  av återvunnet skrot, mycket inspirerande. 
Avgift: 550 kr (medlemmar 450 kr) inkl. lunch.

Lö 17/8 Trädgårdsutflykt Åkersberga

Vi var ca 22 deltagare på lördagens utflykt. Tur med vädret hade vi och började med

Yngve och Renates trädgård

En äldre sluttningsträdgård med terrasser, porlande bäckar och finurliga vattenfall. En fantastiskt inspirerande trädgård, väl genomtänkt och med lättskötta och torktåliga växter. När paret flyttade in var det en övervuxen tomt med en hopplös slänt... men inget är omöjligt! De byter fröer och plantor och ar ett ekologiskt tankesätt, och vi fick köpa överblivna plantor till stor förtjusning!

www.viivilla.se/tradgard/vaxter/snyggt-i-slanten/

Vi åkte vidare till 

Länsmansgården

som drivs och sköts av Åkersberga Trädgårdssällskap (ca 400 medlemmar). Vi åt lunch och hann även med några smakiga bakverk i det fina kafeet!

Länsmansgårdent är ekologisk visningsträdgård som rymmer köks-, ört-, frukt- och bär-, ros-, rhododendron-, perenn-, annuell-, tomat- och chili-trädgårdar. ”Barnens träd¬gård” som sköts av skolklasser. Där finns även utställningslokaler för konst i regi av deras  kulturförening.

http://www.abts.se/index.php?page=news&part=4&newsID=774

Dagen avslutades vid

Åkersberga Växtförsäljning.

När vi ändå var i området gjorde vi ett besök i traktens populära handelsträdgård.  En del plantor fann nya hem...nöjda och litet trötta for vi hemåt!

 

Lö 7/9 Jubileumsfesten ställdes in!

Visst var det flera som anmält sig till den planerade jubileumsfesten den 7 september! Dessvärre blev det för få som var intresserade. Därför har vi i styrelsen beslutat att ställa in festligheterna.

Vi bestämde att fira våra 20 år som trädgårdssällskap i form av extra gott till fikat under höstföreläsningarna.

Lö 14/9 Växtloppis på Tyresöfestivalen

Vi hade Växtloppis igen på Tyresöfestivalen/Föreningarnas Dag och vi fick in massor av stora, lite dyrare plantor som vi tackar alla medlemmar ödmjukt för. Vi lyckades ocksså sälja allt så när som på några enstaka buskplantor. Det blir ett bra tillskott till föreningens ekonomi. Tack åter en gång! 

Pelargontävlingen 
12 pelargonplantor (av 21) lämnades in för bedömning av vår tvåmannajury; Ingrid Granéli (TTS) och Anita Östlund från Sv. Pelargonsällskapet. Man undrar vad som hänt med de övriga 9 pelargonerna. 

Vinnare blev Jessica Johansson
- Marie Törnblom som vann förra året fick i år ett andra-pris. 

GRATTIS! 

 

To 24/10  Odla på växternas villkor

Vi var 84 fascinerade personer som deltog i Peter Korns föredrag och jag tror att vi alla fick en helt ny insikt om sand. Och om väderstreckens och vindarnas högst påtagliga betydelse för hur våra plantor trivs och utvecklas. Det var ett mycket intressant och lärorikt föredrag.

Peter Korn är en känd trädgårdsprofil i sydvästsverige och anlägger trädgårdar med naturen som förebild, gärna med vildarter. Han har testat att odla rosor i sand - och det fungerar i soligt läge, inte så stora buskar, men desto mer rosor!

Till kaffet fick vi tårta för att fira föreningens födelsedag. 

 

Ti 5/11  Konsten att odla sin egen mat

Johannes Wätterbäck, ”Farbror Grön”, berättade hur han blev trädgårds-nörd och om sin experimentlusta när det gäller odling. På ett avspänt och lustfyllt sätt fick vi oss till livs hans filosofi när det gäller bl a jord (speciellt för pallkrage-odling), gödning (man ska gödsla mycket!), belysning och vintersådd. Många, många växter kan sås redan i januari-februari - och förvaras utomhus, både grönsaker, perenner och sommarblommor. 

Ännu ett trevligt och mycket lärorikt föredrag i slutet av säsongen. Ca 85 personer deltog, listan är inte färdigräknad ännu. Och till kaffet serverades tårta för andra gången i rad.