Arkiv 2022

Vårprogram 2022


Föreningen vill rikta Ett Stort Tack till alla er som köpte en Svenskbypelargon på Växtloppisen.

Tillsammans inbringade försäljningen 2950 kr till Gammelsvenskbyn i Ukraina.

 

Tack för ert fina stöd!

Vårprogram 2022

Öppen trädgård för och hos medlemmar

Under sommaren 2021 hade vi öppna trädgårdar för medlemmarna. Det var 10 trädgårdar som deltog, nästan 200 besökare med ett genomsnitt på 18 st per trädgård. Flera nya visade upp sina trädgårdar och det var uppskattat. Stora som små, men alla lika intressanta. Det bjöds på fika och det fanns plantor till självkostnadspris men även gratisplantor. Lika trevligt i år som förra året var det att träffas och prata växter/trädgård med andra likasinnade, byta erfarenheter och idéer med varann. Vi satsar på att ännu fler vill vara med och öppna sina trädgårdar under 2022.

Intresseanmälan till Mariana via sms till 0733 225 449 eller via mail till mariana.sjoberg@telia.com före 15/4.

Så presenterar vi en Öppen-trädgård-lista på www.tyrgarden.se den 15/5.

Information vi behöver. - Datum– om dagen redan är upptagen får du en fråga om du vill ändra. - Namn och adress (trädgårdens adress) - Några ord om trädgården, se exempel nedan max 2 rader. - Start och stopptid - Anmälan – hur (tel/sms nr …, senast den .., eller ”ingen anmälan”.

Exempel: Mariana Nyman Sjöberg Betebyvägen 25 Österhaninge Stor lantlig, romantisk trädgård med flera rum, dammar Öppet lörd.?/? kl.-?/?  --. Anmälan senast …. via tel ………….

Hela Sverige öppnar upp sina trädgårdar igen Tusen trädgårdar info träff för dom som vill

Vi kommer ha en träff för dom som är intresserade att delta med sin trädgård under Tusen trädgårdar som är den 3/7 -2022 för att dela lite information och tips. 

Anmälan. Senast vecka 10 till Mariana via mejl mariana.sjoberg@telia.com

Trädgårdsresa till Vargaslätten och Göteborgs Botaniska

Ställs dessvärre in pga för få anmälda.

Genomförda aktiviteter 2022

Lörd 21/5 Växtloppis i Tyresö Centrum

Vår populära växtloppis är nu förbi som var vid Bollmora torg vid biografen Forellen. Föreningen fick många plantor, dessa såldes vidare 

Medlemmar fick som vanligt ”byta” till sig vissa plantor helt gratis, 3 åt gången, icke-medlemmar fick betala 15 kronor styck.

 

Ett Stort TACK till alla som lämnade in plantor och växter! 

Torsd 28/4 Bjöd vi in nya medlemmar till en liten träff med förtäring och samkväm

2019 hade vi en mycket uppskattad träff för nya medlemmar och nu var det äntligen dags för oss att välkomna dom nya som tillkommit sen dess. Vi träffades och minglade, åt olika sallader och fikade. Det var 20 medlemmar som kom. 

Tisd 5/4 Odla ätbart på liten yta

Föreläsare: Eva Robild, författare och trädgårdsjournalist samt redaktör under 10 år för SVT:s program Trädgårdstider.  Hon delade med sig av handfasta odlingstips och inspiration, allt med ekologiska förtecken. Det var 44 deltagare som deltog. Som vanligt ingick det goda kakor och kaffe.

Foto: Anette Nilsson

Foto: Anette Nilsson

Tors 10/3 Årsmöte med föredrag

Nu är 2022 Årsmötet genomfört! 

Mötesdokumentation, dvs dagordning, verksamhetsberättelse med årsredovisning samt verksamhetsplan med budget, delades ut på mötet (kunde även beställas i förväg via föreningens e-post, och om någon har missat att få dessa).

33 medlemmar deltog, styrelsen valdes igen med Riitta Johansson som ordförande. Revisorsgruppen blev omvald med Gunnel, Kerstin och Karin för ytterligare ett år och i valberedningen blev Anki Rindsjö, Sanna Brolin omvalda och Per Shultzén blev invald.

Därefter fick vi lyssna till ett insprirerande föredrag om Fjärila av Håkan Elmqvist utbildad biolog och folkhögskolelärare. Håkan har skrivit böcker om fjärilar samt översatt en engelsk bok om hur man gynnar insekter och andra djur i sin trädgård.

Tisd 15/2 Låt det blomma från tidig vår till sen höst

68 deltagare kom på föreläsningen av Eva Rönnblom  - trädgårdsjournalist, illustratör och författare av flera trädgårdsböcker. Evas föreläsning var mycket uppskattad och handlade om hur får du din trädgård att blomma under hela säsongen! Med tips om vilka buskar, perenner och sommarblommor som blommar från tidig vår till sen höst, samt hur man kan kombinera olika perenner och lök/ knölväxter så att de avlöser varandra i att blomma. Eva bjöd på ett gratislotteri vinster där deltagarna vann trädgårdsböcker och någon växt.

Tors 27/1 Frö och sticklings byte

Vi bytte fröer och sticklingar. Det var 23 deltagare, det gick åt mycket fröer och krukväxter. Alla njöt av kaffe med goda kakor och trevligt event.

Ingeli, trädgårdens eldsjäl 2020, berättade om sitt liv med trädgård i Trinntorp och visade en fantastisk blomkavalkad från åren som gått.

 

Frösådd Tagetes Strawberry blond

Frösådd Tagetes Strawberry blond