Arkiv 2017

Arkiv 2017


19/1 - Fröbyte

Vi hade ett härligt Frömöte och många fröer bytte ägare. Trevlig stämning och lärorikt erfarenhetsutbyte. Kärt återseende för många efter juluppehållet och flera nya ansikten som vi hoppas få se mer av. Valberedningen var på alerten och lär ha fått lite tips. Lena H spelade in ett avsnitt för Tyresöradion. Nästa år måste vi ha lite mer grönsaksfröer !

 

14/2 Skapa en mormorsträdgård

Föredrag av Dan Rosenholm, trädgårdsdesigner, -fotograf, och -skribent – allt i ett – och som hållit uppskattade föredrag hos oss tidigare. Egentligen är en riktig mormorsträdgård vad vi alla i hemlighet längtar till innerst inne, eller hur? Dan definierar det som växter enkla att sköta, sånt som mormor ville odla till lust vid sidan av allt som behövde odlas som mat till familjen.

15/3 - Årsmöte 2017.

Som vanligt började vi med årsmötesförhandlingar redan kl 18:30. Sedan tog vi en fikapaus med smörgås och en god kaka samt idéjakt och lotteri. Därefter var det föredrag på temat ”Det gröna apoteket”.  Ingegerd Sandström, berättade om olika medicinalväxter och de sk "häxor" som förstod sig på hur örter kan använad som botemedel i olika sammanhang. 

 

April - september - Pelargontävling. 

I början av april delade vi ut sticklingar av sorten Tammy till ca 19 del-tagare. Deltagarna fick sedan sköta om den i fem månader och visa upp den i i september i samband med Växtloppisen på Tyresöfestivalen.  Vinnare blev Inger Nysjö från Trollbäcken. 

 

Maj-september - Bli trädgårdsrallare

Vanligtvis är det en grupp som hjälper varandra att gräva, klippa eller rensa. Men den här gången hjälptes dom åt att planera nya odlingar i trädgård och på terass.

 

Maj-september - Stadsträdgårdsvandringar 

En grupp på 11 personer träffades i maj och planerade besök i sevärda parker i Stockholm. De valde ut ett antal mål från Hasse Westers bok ”Stockholms gröna rum”, och gjorde sedan en "turlista" för träff i parkerna, vandrade runt och delade sina intryck under en gemensam fika i närheten.  Deltagarna var mycket nöjda efteråt.   

20/4 - Den goda jorden

med Patrick Björck, växt- och svamp­nörd från Sparreholm. Vi gick igenom marklära och näringslära, olika jord- och marktyper och olika växters krav på jordmån och växternas förmåga att ta upp näring ur jorden. Patrick berörde olika jordar och jordförbättringsmedel som finns i handeln. Vilka behövs - egentligen? Nästan inga, enligt honom.

 

To 4/5 Möte för nya medlemmar - Nya medlemmar från 2015-2016 eller 2017 träffades  på ett supertrevligt möte i Vendelsömalmsskolans trevliga lokaler. 

Syftet var att träffa varandra och disku­tera vad man har för förväntningar med sitt medlemskap; "Vad kan före­ningen göra för dig, och finns det kanske något du kan göra för föreningen?"

Vi bjöd på enklare förtäring (pajer) och lotteri med priser för alla.

 

Lö 27/5 Växtloppis i Tyresö Centrum -  Vårens växtloppis på Bollmora torg vid biografen Forellen. Medlemmar fick som vanligt ”byta” plantor helt gratis, andra fick betala 10 kr per planta. Och nästanallt gick åt. 

Lö 17/6 Trädgårdsresa till Nyköping, Oxelösund och Nyköping.

- Margaretha och Klas Roos i Nyköping. En magnifik trädgård i olika japanska stilar. Även en mossträdgård.

- Monika och Peter Knutsson i Oxelösund. Liten samlarträdgård med asiatisk touch. Stenpartier, våtbäddar och kreativ användning av sten.

- Lunch på Sailor vid hamnen i Oxelösund.

- Linuddens plantskola. Magnoliaspecialist med gården full av växter som kan vara svåra att hitta i andra plantskolor, både för entusi­aster och amatörer.

- Lasses och Marjuts Trädgård utanför Nyköping. Stor, kuperad skogs­tomt med rum i olika stilar och med många ovanliga växtarter.

Lö 12/8 Workshop hos Trivselträdgårdar

För två år sedan hade vi en uppskattad workshop hos Trivselträdgårdar vid Strandallén.  Nu tyckte vi det var dags att göra något handfast igen, och Trivselträdgårdar föreslog att jobba på temat växtstöd. Armeringsnät och -järn fanns på plats, och ingick i avgiften (120:-). I en kärra fanns också lite skrot, att ta till vid behov. Lennart från TTS och 2 man från Trivselträdgårdar hjälpte till med svets­ningen och vi kunde jobba utomhus hela tiden med fint väder. Otroligt fina skapelser kom till under dagen!

 

Lö 26/8 - Trädgårdsbesök i Tyresö.

En samåkningsaktivitet, där vi besökte Veronica i Fornudden. Hon har en  stor kuperad trädgård med allt utom köksträdgård! Vattenfall, dammar, branta berg och grupper med olika stilar som japanskt, engelskt och stora perennrabatter. På den soliga altanen åt vi medhavd matsäck och hade en trevlig pratstund med Veronica. Därefter skulle vi ha åkt till Gimmersta, men det besöket blev inställt, så vi åkte till Trädgårdshuset i Skarpnäck, där vi denna dag fick 20% rabatt!

2/9 - Växtloppis på Tyresöfestivalen.

Hoppas ni har gott om plantor att skänka till höstens växtmarknad/-loppis på Tyresö­festivalen! Där visar Tyresös föreningar upp sig och ordnar olika aktiviteter och vårt bidrag är just växtloppis. 

 

18/10 Perenner från vår till höst.

Föredrag med Ann-Catrin Thor, som tog oss med på en inspirerande resa genom årstiderna i trädgården. 

 

16/11 Trädgård – en lisa för själen; Annika Christensen från Helsingborg, trädgårdsfotograf och -skribent i Allt om Trädgård filosoferar kring vad det är i trädgården och naturen som göra att vi mår så bra? Vi fick också inspirerande tips från hennes bok Trädgård i kruka. Ett strålande framträdande som alla blev glada av. Det finns alltid något att njuta av – bara vi ser det.