Arkiv vår 2023

Vårprogram 2023Torsdag 26/1


Fröbytarkvällen byttes det fröer, krukväxter och sticklingar! Alla tog med det som de vill byta, Det pratades tid för att fröså och annat medan det byttes bland fröpåsar och växter, sticklingar mm samt att det bjöds på kakor & kaffe. En lykad tillsällning. Måndag 13/2

Föreläser Johan Orre ”Lyckas med nyplanteringar”


Inför den nya trädgårdssäsongen bjöd vi in till ett föredrag där Johan Orre från Orres Trädgård på Ekerö delade med sig av sin gedigna kunskap om plantering av perenner, buskar och träd. Johan är hortonom och föreläsare med mångårig erfarenhet från trädgårdsbranschen. Tillsammans med sin fru Tina har han skapat en stor trädgård fylld med spännande växter. Kvällens förelsäning bjöd på handfasta råd om själva planteringen och hur du ger dina växter de bästa förutsättningarna att trivas och frodas. Vad man ska tänka på när man väljer växter för en växtplats och hur man, i viss mån, kan anpassa växtplatsen efter växternas krav. 

Föreläsningen var väldigt lyckad med över 80 deltagre, som vanligt bjöds det på kaffe och kaka.


Torsdag 9/3

Årsmöte med föredrag 2023.


Årsmötesförhandlingar började redan kl. 18.30. Sedan tog vi en fikapaus med smörgås och en god kaka samt Idéjakt och lotteri.

Därefter bjöd Klas Kilberg på minnen från blomresor.


Mötesdokumentation, dvs dagordning, verksamhetsberättelse med årsredovisning samt verksamhetsplan med budget, delades ut på mötet (kunde även beställas i förväg via föreningens e-post)

Klas Kilberg bjuder på minnen från sina resor efter mötet. Klas är chefredaktör och utgivare av tidningen ”Trädgårdsliv” Klas tar med oss på en 13-årig resa till allt från mästerverket Great Dixter i England, moderna Jardin Plume i Normandie, renässanspärlor i Florens ända bort till Rio de Janeiros regnskogsträdgårdar genom ord och bilder.

Måndag. 3/4

Föreläser Hannu Sarenström ”Det nya trädgårdslandet”


”I mitt mer än 30-åriga trädgårdsliv har jag gått igenom många blommande faser och de har varit äventyrliga från början tills nu. Jag önskar att mina trädgårdar skall blomma från tidig vår till höstens sista dag, och däremellan fylls sommaren av ljuvliga växtkombinationer. För mig handlar trädgården om dess form och stämning, som på sitt vis förenar sig med det hus som står i trädgården.

Allt hänger ihop och i den blommande strävan finns det dårskap som vi alla är besläktade med, men det är också i dårskapet som skönheten bor. Ett plötsligt infall fick mig att flytta till Langeland i södra Danmark där ett nytt trädgårdsäventyr har tagit fart, det är ett svindlande äventyr bland perenner och rosor. Men framförallt har jag blivit en ivrig grönsaksodlare och letar ständigt nya frön, en grönkål är inte bara en grönkål.


Lördag. 27/5 Växtloppis i Tyresö Centrum.


Populär och vällyckad växtloppis som lockade många deltagare, vi stod som vanligt på Bollmora torg vid biografen Forellen. Vi vill tacka alla medlemmar som kom med sina växter.


Under dessa event får medlemmar får vissa plantor helt gratis, andra får betala tex. 20 kronor styck, större växter till lite högre pris även för medlemmar. Föreningen fick in över 8 000kr. 

Stort tack igen till alla som var med och bidrog. 


Lördag. 17/6 Trädgårdsresa mot Sörmland


Bussresan startade från Alléplan 8.00. Vi började med Tallbacken i Björnlunda, en lantlig etageträdgård med stor damm, växthus och en mångfald av favoritväxter (nr1).

Nästa trädgård vi besökte fanns i Orrhammar mitt i det vackra Sörmländska landskapet. Där mötes vi av blommande bergsträdgård med bl.a. rhododendron, barrväxter och andra torktåliga växter (nr5).


Lunchen serverades på Lida Gård 12.15-13.15.Ett vällyckat event med 125 deltagare på föreläsningen, många icke medlemmar samt deltagare från närliggande trädgårdssällskap välkomnades. Vi hade rekord i antal deltagare. Det bjöds på goda kakor och bullar i pausenEfter lunchen begav vi oss till Lindbro trädgård mellan Flen och Katrineholm. Där mötes vi av både asiatiskt, klassiskt och modernt blandat med sten-, våt och lundparti. Stor samlarträdgård med växter till salu (nr6).


Vi avslutder med Handelsträdgård Linudden där Björn hade öppet för oss så vi kunde botanisera/handla av hans intressanta sortiment inriktat på lite ovanligare växter.