Arkiv 2023

Arkiv 2023

Vårprogram 2023



Torsdag 26/1


Fröbytarkvällen byttes det fröer, krukväxter och sticklingar! Alla tog med det som de vill byta, Det pratades tid för att fröså och annat medan det byttes bland fröpåsar och växter, sticklingar mm samt att det bjöds på kakor & kaffe. En lykad tillsällning. 



Måndag 13/2

Föreläser Johan Orre ”Lyckas med nyplanteringar”


Inför den nya trädgårdssäsongen bjöd vi in till ett föredrag där Johan Orre från Orres Trädgård på Ekerö delade med sig av sin gedigna kunskap om plantering av perenner, buskar och träd. Johan är hortonom och föreläsare med mångårig erfarenhet från trädgårdsbranschen. Tillsammans med sin fru Tina har han skapat en stor trädgård fylld med spännande växter. Kvällens förelsäning bjöd på handfasta råd om själva planteringen och hur du ger dina växter de bästa förutsättningarna att trivas och frodas. Vad man ska tänka på när man väljer växter för en växtplats och hur man, i viss mån, kan anpassa växtplatsen efter växternas krav. 

Föreläsningen var väldigt lyckad med över 80 deltagre, som vanligt bjöds det på kaffe och kaka.


Torsdag 9/3

Årsmöte med föredrag 2023.


Årsmötesförhandlingar började redan kl. 18.30. Sedan tog vi en fikapaus med smörgås och en god kaka samt Idéjakt och lotteri.

Därefter bjöd Klas Kilberg på minnen från blomresor.


Mötesdokumentation, dvs dagordning, verksamhetsberättelse med årsredovisning samt verksamhetsplan med budget, delades ut på mötet (kunde även beställas i förväg via föreningens e-post)

Klas Kilberg bjuder på minnen från sina resor efter mötet. Klas är chefredaktör och utgivare av tidningen ”Trädgårdsliv” Klas tar med oss på en 13-årig resa till allt från mästerverket Great Dixter i England, moderna Jardin Plume i Normandie, renässanspärlor i Florens ända bort till Rio de Janeiros regnskogsträdgårdar genom ord och bilder.

Måndag. 3/4

Föreläser Hannu Sarenström ”Det nya trädgårdslandet”


”I mitt mer än 30-åriga trädgårdsliv har jag gått igenom många blommande faser och de har varit äventyrliga från början tills nu. Jag önskar att mina trädgårdar skall blomma från tidig vår till höstens sista dag, och däremellan fylls sommaren av ljuvliga växtkombinationer. För mig handlar trädgården om dess form och stämning, som på sitt vis förenar sig med det hus som står i trädgården.

Allt hänger ihop och i den blommande strävan finns det dårskap som vi alla är besläktade med, men det är också i dårskapet som skönheten bor. Ett plötsligt infall fick mig att flytta till Langeland i södra Danmark där ett nytt trädgårdsäventyr har tagit fart, det är ett svindlande äventyr bland perenner och rosor. Men framförallt har jag blivit en ivrig grönsaksodlare och letar ständigt nya frön, en grönkål är inte bara en grönkål.


Lördag. 27/5 Växtloppis i Tyresö Centrum.


Populär och vällyckad växtloppis som lockade många deltagare, vi stod som vanligt på Bollmora torg vid biografen Forellen. Vi vill tacka alla medlemmar som kom med sina växter.


Under dessa event får medlemmar får vissa plantor helt gratis, andra får betala tex. 20 kronor styck, större växter till lite högre pris även för medlemmar. Föreningen fick in över 8 000kr. 

Stort tack igen till alla som var med och bidrog. 


Lördag. 17/6 Trädgårdsresa mot Sörmland


Bussresan startade från Alléplan 8.00. Vi började med Tallbacken i Björnlunda, en lantlig etageträdgård med stor damm, växthus och en mångfald av favoritväxter (nr1).

Nästa trädgård vi besökte fanns i Orrhammar mitt i det vackra Sörmländska landskapet. Där mötes vi av blommande bergsträdgård med bl.a. rhododendron, barrväxter och andra torktåliga växter (nr5).


Lunchen serverades på Lida Gård 12.15-13.15.



Ett vällyckat event med 125 deltagare på föreläsningen, många icke medlemmar samt deltagare från närliggande trädgårdssällskap välkomnades. Vi hade rekord i antal deltagare. Det bjöds på goda kakor och bullar i pausen



Efter lunchen begav vi oss till Lindbro trädgård mellan Flen och Katrineholm. Där mötes vi av både asiatiskt, klassiskt och modernt blandat med sten-, våt och lundparti. Stor samlarträdgård med växter till salu (nr6).


Vi avslutder med Handelsträdgård Linudden där Björn hade öppet för oss så vi kunde botanisera/handla av hans intressanta sortiment inriktat på lite ovanligare växter. 


Höstprogram 2023

Lördag 2/9 Växtloppis på Tyresöfestivalen


I Stadsparken kommer vi att finnas med våra välfyllda bord. Medlemmarna får ta gratis av utbudet. De som inte är medlemmar betalar 20 kr per planta men en del större, finare plantor tar vi betalt för även av medlemmarna.
Vi tar emot skänkta plantor som är märkta med växtens namn och färg.
Växtinlämning börjar ca. 10.00.


Tid: Lörd. 2/9 11 – 16 (så länge vi har plantor kvar)
Plats: Stadsparken mellan Coop och Bollmora Kyrka
Inlämning av växter: från 10.00
Kontakt: För mer info. om växtloppis Riitta 070 461 19 20


Kom ihåg medlemskortet!


Måndag 2/10 Jordverkstad med Lena Israelsson


Vi har bjudit in Lena Israelsson, en välkänd och prisbelönt trädgårdsjournalist och författare, som blivit extra uppmärksammad för sin upptäckt och kamp mot gifter s.k. pyralider från jordbruket som förstör för oss fritidsodlare. Lena skriver främst faktaböcker om ekologisk köksväxtodling. Lena kommer att lära oss hur man som enskild trädgårdsägare kan tillverka sin egen jord, för att minska spridningen av gifter som upptäckts i köpejordar och gödsel. Eftersom trädgårdarna har mängder av material som kan användas till att blanda sin egen jord, behöver man får tips och idéer hur man praktiskt gör. Vi ser detta som en fortsättning på Tom Ericssons föredrag om gödsling, som vi fick ta del av i höstas.

Tid: Månd. 2/10 kl. 19-21.30

Plats: Kvarnhjulet, Pluggvägen 6 B Avgift: 80 kr (100 kr för icke medlemmar) inkl. fika

Anmälan till: anmalan@tyrgarden.se

Inställt- OBS Torsdag 26/10 Testar vi något nytt- ”Bikupor” - Inställt event pga för få deltagare. 


Dessvärre är vi tvugna att ställa in detta event då vi har fått förfå anmälningar. //Styrelsen


Den här hösten provar vi en ny idé - en inspirationskväll där ni medlemmar får chans att träffa varandra och byta erfarenheter inom ett av fyra ämnen. Varje grupp eller bikupa har som stöd en moderator som kort inleder med sina erfarenheter och sedan lämnar över ordet till er andra. Ni kan lyfta fram något ni vill veta eller funderat över, något ni lyckats (eller misslyckats) med, en bok eller artikel i ämnet, visa utskrivna/digitala bilder, presentera en växt osv. kvällen blir vad vi tillsammans gör den till!


Ämnen att välja på: Grupp A Trädgårdsdesign med Mariana Nyman Sjöberg


Grupp A

Foto: Mariana Nyman Sjöberg Vi pratar om designtips för trädgården, kanske inte i klass med Ulf Nordfjell…


Grupp B Odla utan att gräva ”No digg” med Marianna Wigge

Maskvänlig odlingsmetod…



Grupp C Nävor för alla lägen med Lena Hjelmèrus

Ett av ämnena är nävor som är en fin utfyllare/vävare i rabatter


Grupp D Att odla torktåliga växter med Cissi Nirstedt

Vad är det för växter som trivs i dom torra lägena och att bygga ”lådor” är ett bra sått att få lite mer jordvolym i slänter/torra lägen.

Vid er anmälan rangordna alla grupperna från 1-4 efter ert intresse. För att vi ska hinna göra gruppindelningen så behöver vi er anmälan senast 19/10 max 48 anmälda, 12 per grupp. Minst 28 anmälda.


OBS! Endast för medlemmar!


Tid: Tisd. 26/10 kl. 19-21

Plats: Kvarnhjulet, Pluggvägen 6 B

Avgift: 50 kr. inkl. fika

Anmälan till: Senast 19/10 anmalan@tyrgarden.se



Måndag 6/11 Trädgårdshistoria med utblickar mot världen.


Föreläsare: Elisabeth Svalin Gunnarsson Vi har bjudit in Elisabeth Svalin Gunnarsson, en mångfacetterad författare, kulturvetare och fotograf. Elisabeth kommer att ta oss med på en resa in i den svenska trädgårdshistorien i tidernas begynnelse fram till idag och ge oss utblickar mot världen eftersom trädgårdsutvecklingen i Sverige hänger ihop med trädgårdsutvecklingen i den övriga världen. Elisabeth kommer att i ord och bilder guida oss genom trädgårdar förr och trädgårdar idag både i Sverige och världen och få oss att bli intresserade av de historiska aspekterna och förstå det kulturella värdet i en trädgård.


Tid: Månd. 6/11 kl. 19-21

Plats: Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B

Avgift: 80 kr (100 kr för icke medlemmar) inkl. fika

Anmälan till: anmalan@tyrgarden.se