Arkiv 2021

Arkiv 2021

Tors 25/11 Harmoni i trädgården

Trädgårdskreatör Charlotte Andersson från Sundsvall föreläste om Harmoni i trädgården, 50 personer deltog i det uppskattade föredraget. Charlotte berättar om hur hon skapat sin trädgård utifrån färg, form och upplevelse med trädgårdsrum och slingrande gångar, och hur hon målar med växter för att få en harmonisk framtoning. Hon är vinnare av Årets Trädgård 2017 i tidningen Drömhem & Trädgård.

Månd 25/10 Samplantering med Rhododendron

48 personer deltog i det uppskattade föredraget av Gerben Tjeerdsma, som har ett förflutet i Botaniska trädgården i Göteborg. Gerben berättade hur man bygger planteringsbäddar med eget material som lövkompost, barr och häst-gödsel. Man behöver inte köpa specialjord. Han tipsade om olika samplanteringsväxter allt från vårens lökväxter till pioner och höstanemoner samt en mängd andra lundväxter som trivs i samma miljö. Gerben hade också med sig lökar och plantor till försäljning - till allas förtjusning!

Månd 4/10 - Pröva nya vägar med frukt och bär

Henrik Morin, trädgårdsrådgivare med gedigen kunskap inom park- och trädgård sedan 1977 och kursansvarig för RST:s beskärningsutbildning för Grönt Kort höll i föredraget och 50 deltagare hade mött upp i biografen Forellen. Utvärderingarna var samstämmigt positiva. Ett par enstaka saknade delen om bär som utlovats i rubriken. Föredraget handlade mycket om beskärning och några intressanta tips om odling av persikor och aprikoser på våra breddgrader. Henrik delade med sig av upptryckta blad med bra val av äppelsorter, plommon och olika typer av bärväxter. Det nya sättet att odla äpplen och päron i häck, bl.a. Lepagehäck, och spaljering, var mycket intressant. I pausen gick alla deltagarna lös på kanelbullar, tigerkaka och goda småkakor som Pronoti och Eva hade bakat.

6/9 Förändra trädgården med små knep/Trädgårdens stommar

På grund av sjukdom hade vi fått ställa in Helena Åhlunds föredrag "Förändra trädgården med små knep". Genom tips av Bosse Rappne (Ulriksdals Slottsträdgård) hade vi istället bjudit in: Landskapsarkitekt Alexander Lindqvist, som berättade hur man identifierar och analyserar olika behov som underlag för att designa sin trädgård. Alexander visade också med olika ”case” hur man i olika åldrar kan ha olika behov som påverkar utformningen av trädgården. 52 personer deltog och förutom att ämnet och temat var ändrat, så var de flesta mycket nöjda och tyckte föredraget var intressant och inspirerande.

Tors 2/9 Gör din egen keramikdekoration till trädgården

11 personer träffades hos Mariana och gjorde personliga dekorationer i stengodslera. Handledaren Mariana Nyman Sjöberg, bränner dessa i efterhand och gör upp med var och en om överlämning.

Må 30/8 Årsmöte med föredrag

Det var lite ovant att ha en föreningsträff i biografen Forellen. Men Kvarnhjulet, där vi brukar hålla till används för närvarande för vaccinering. Men det här fungerade förstås också. Som vanligt började vi med årsmötesförhandlingar kl 18:30. Det svåra var att komma ihåg att mötet gällde 2020 som borde ha hållits i mars. Allt avlöpte väl, Riitta valdes om till ordförande, 2 nya ledamöter, ny revisor och ny valberedning valdes och föregångarna avtackades med blommor. Vi fick nöja oss med bordsvatten till smörgåsen (det finns inget kök i anslutning till biografen) men det var ingen som knorrade över det. Lena Hjelmérus höll ett inspirerande föredrag om bin och intresset var stort, med många följdfrågor. Mötet avslutades med lotteri och avslutades kl 21 som planerat.

Nya styrelsen: Monica Toneby, Eva Tollefors Burkhardt, Marita Beckeman, Anna Eriksson (ny), Riitta Johansson, Pronoti Carlsson, Cissi Nirstedt (ny), Lena Hjelmérus, Mariana Nyman Sjöberg

Nya styrelsen: Monica Toneby, Eva Tollefors Burkhardt, Marita Beckeman, Anna Eriksson (ny), Riitta Johansson, Pronoti Carlsson, Cissi Nirstedt (ny), Lena Hjelmérus, Mariana Nyman Sjöberg

Lörd 21/8 Trädgårdsresa

Vår årliga trädgårdsresa var planerad till våren 2020. Ställdes in pga av Corona.pandemin och flyttades till 12/6 2021. Fick ställas in igen och genomfördes nu äntligen den 21 augusti 2021. Resan gock mot Norrköping med följande hållplatser: - Bergstugan Åby - Billbäcks plantskola - Lunch där i Villa Floras trädgårdskafé - Joey´s Trädgård - Skärkind Hallebyberg. Vår ordförande Riitta Johansson rapporterar entusiastiskt från trädgårdsresan:

Vår resa blev faktiskt helt fantastisk, 37 deltagare, härlig stämning, roliga, annorlunda trädgårdar alla tre. Billbäcks är ju en jättefin handelsträdgård och caféet bjöd på underbart god vällagad torsk med färskpotatis och smörsås med krispiga rotsaker. Resan gick som en dans, med vår trevliga chaufför. Lite dramatik vid Göta kanal där bussen inte kunde köra över slussen, men det löste vår eminenta Vasili galant!

Lotteriet på hemresan var uppskattat; som priser hade vi fem fina plantor och tre söta kassar, som Marita sytt. Alla fick ett munskydd i början på resan och hand-sprit fanns vid båda ingångarna till bussen. Det kändes att folk var rätt avspända och vana när det gäller att hålla avstånd. Vi var hemma en kvart före utsatt tid!

3/6 Gör din egen keramikdekoration till trädgården

Workshop hos och under ledning av Mariana Nyman Sjöberg. 10-talet personer deltog mot en avgift av 200 kr. Mariana brände och glaserade alla alster som sedan lämnades till sina skapare någon vecka senare. Mycket uppskattat.

Maj - augusti: Öppen trädgård hos TTS-medlemmar

Vi upprepade förra sommarens uppskattade aktivitet med öppen trädgård hos och för TTS-medlemmar. 10 trädgårdar deltog förra sommaren. I år var det 11 st, varav tre inte visats förut. Om det var i snitt 10-15 besökare i trädgårdarna förra året så låg snittet i år på 20-25. Vi kunde märka att det fanns ett uppdämt behov av att träffas och prata trädgård med likasinnade. Se Trädgårdslistan 2021.

Vårprogrammet: Planerat men inställt pga Corona-pandemin

Föredrag med Eva Robild: Odla ätbart på liten yta (22/3) Föredrag med Helena Åhlund: Förändra trädgården med små knep (15/4) Årsmöte med föredrag om fjärilar (4/5) Sickra din egen fågelholk (18/5) Växtloppis i Tyresö Centrum (29/5) Trädgårdsresa till Norrköping med omnejd (12/6)